Kunnallinen kuuntelisi paikallisia yrityksiä (SSS 20.4.2017)

Janne Väistö on voimakkaasti eri mieltä (SSS 15.4.2017) Jarkko Anttilan ehdotuksesta (SSS 7.4.2017) ravitsemuspalvelujen tulevaisuudesta tarjoamatta kuitenkaan konkreettista vaihtoehtoa tai käymättä läpi ravitsemuspalvelujen nykytilannetta. Edessä on joka tapauksessa keskuskeittiön peruskorjaus ja asioita mutkistaa kaupungin omistus Arkea-yhtiössä.

Ensinnäkin on aivan selvää, että tulevaisuuden kunta tulee olemaan entistä enemmän palvelujen tilaajaorganisaatio nykyisen tilaaja-tuottajaorganisaation sijaan. Monet kaupungit ovat tässä jo huomattavasti Saloa edellä. Pidän siis selvänä, että kaupunki tulee jollain aikavälillä luopumaan RaPu-palvelujen tuottamisesta.

Mitä vaihtoehtoja siis on näköpiirissä?

  1. Kaupunki säilyttää ravitsemuspalvelut omana toimintanaan, jolloin kaupunki pystyy parhaiten vaikuttamaan palvelujen sisältöön. Investoinnit tehdään kaupungin omalla rahoituksella, mukaan luettuna keskuskeittiön remontti. Säästöjä tällä mallilla ei enää saada.
  1. Ravitsemuspalvelut kilpailutetaan avoimella menettelyllä, jonka kynnysarvo ylittänee EU-hankintarajan, vaikka kilpailutus jaettaisiin kaikkiin nykyisiin 12 valmistuskeittiöön. Kilpailutuksen voittanut yhtiö tai yhtiöt toimivat kaupungin tiloissa vuokralla. Keskuskeittiön remontin kustannukset jäävät tässäkin vaihtoehdossa kaupungille. Vuokralainen on harvoin halukas remontoimaan tiloja omalla kustannuksellaan, ellei sopimus ole hyvin pitkäaikainen. Se ei ole taas tilaajan kannalta houkutteleva vaihtoehto. Kilpailutuksen todennäköisin voittaja on jokin suurista palveluntuottajista, kuten Sodexo tai Amica. Mikäli hankinta hajautetaan, niin tuottajia tulee useita, mutta sopimusten laadun valvonta on haastavaa. Paikallisten yrittäjien huomioiminen on tämän mittakaavan hankkeissa joka tapauksessa vaikeaa.
  1. Arkea-omistuksen varjolla kaupunki siirtää suorahankintapäätöksellä koko RaPu-palvelut Arkealle henkilöstöä ja kiinteistöjä myöten ilman kilpailutusta. Esimerkin tästä voi hakea Paimiosta, jossa kaupungin ruoka- ja siivouspalvelut siirtyvät 1.5.2016 liikkeenluovutuksella Arkea Oy:lle. Keskuskeittiön peruskorjauksen kustannusten jakautumisesta varmaankin käytäisiin neuvotteluja, mutta kaupunki tuskin selviää siitä ilman merkittäviä kustannuksia. Rahat ja päätöksenteko valuvat Turkuun ja mahdollisuudet asettaa paikalliset yrittäjät etusijalle ovat vähäiset.
  1. Jarkko Anttilan ehdotus, jossa kaupunki perustaa Arkeaa vastaavan oman yhtiön palvelutuotantoa varten. Esimerkkinä tästä on Sastamalan kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteisesti omistama Servi Oy.

Olen samaa mieltä Janne Väistön kanssa siitä, että tällainen yhtiö ei toimi aidosti markkinaehtoisesti, mutta koska sen tarkoituksena on tuottaa julkisia palveluita, niin markkinaehtoisuus ei tule toteutumaan minkään tuottajan toimesta. Lisäksi tuottajasta riippumatta keskuskeittiön peruskorjauksen kustannukset jäänevät kaupungille.

Väitettä omistajaohjauksen heikkoudesta on myös vaikea ymmärtää. Mikäli tavoitteena on luoda yhtiö, joka toimii julkisen sektorin palvelutuottajana vapailla markkinoilla, niin kilpailuasetelman esimerkiksi Arkean tai muiden vastaavien yhtiöiden kanssa pitäisi jo sellaisenaan luoda painetta toimintojen kehittämiseen aivan eri tavalla kuin kunnan omana toimintana. Yhtiön on mahdollista tukea salolaisia ruuantuottajia julkisia hankintakriteerejä laajemmin.

Avoimessa kilpailutusmenettelyssä kilpailutuksen ratkaisevaksi tekijäksi yleensä muodostuu hinta. Esimerkiksi raaka-aineiden paikallisuus voi toki olla yksi kriteeri, mutta sen valvonta tulee olemaan vaikeaa. Kuten kaikki tietävät, hinnan ja laadun kohtaaminen on harvinaista. Halvimman tarjouksen tehnyt voittaja halpuuttaa kaiken mahdollisen, niin raaka-aineet, työvoiman kuin tilatkin. Sopimuksen irtisanominen on mahdollista vain räikeimmissä väärinkäyttötapauksissa.

Kaupungin omistamassa ravitsemus- ja puhtaanapitoyhtiössä toteutuvat mahdollisuudet paikallisten yrittäjien tukemiseen niin raaka-ainetuotannossa kuin alihankkijoissa. Päätöksenteko pysyy paikallisissa käsissä ja toimintaa voidaan kehittää suuntaan, joka tuo paitsi kustannustehokkuutta myös kasvua ja uusia työpaikkoja. Toimintojen siirtäminen Arkea Oy:lle olisi vaihtoehdoista selvästi huonoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s